Ett lån med betalningsanmärkning och tacksamhetsskuld

Om du har betalningsanmärkning och behöver lån så kanske du får rådet att hitta en vän eller familj som kan ge dig ett räntefritt lån. Det är ett bra råd men det finns saker att tänka på som du kanske inte är medveten om.

Min kusin Pia har gått med på att jag berättar vad som hände henne förutsatt att jag ändrar hennes namn. Jag har flera kvinnliga kusiner så även om du känner mig så lär du inte veta exakt vem det är. Här är Pias berättelse…

Ett lån med tacksamhetsskuld

En tacksamhetsskuld är också en skuld som kan uppstå då man får en tjänst av en annan person som sedan kräver något tillbaks. För mig (Pia) så blev det knivigt för några år sedan. Jag behövde låna en ordentlig summa för att köpa drömlägenheten. Men det fanns inte riktigt underlag för lån. Jag letade efter lån med betalningsanmärkning och hittade flera företag som kunde tänka sig att hjälpa till.

Problemet var att både bolån och snabblån blev för mycket för min ekonomi. Det förstod jag ju. Så jag frågade faster om hon kunde tänka sig att hjälpa till. Det kunde hon. Jag fick ett lån av henne och så köpte vi lägenheten.

Lånet skulle betalas tillbaka inom fyra år. Det var vad vi kom överens om och jag gjorde avbetalningar en gång i halvåret för att säkra mig om att det hela skulle komma tillbaka till Lisen. Varje gång jag ringde om att jag hade skickat pengar så påminde hon mig om att vår lägenhet minsann var lite hennes eftersom hon hade hjälpt till när ingen annan ville ge oss lån.

Hon skojade men då hon även tog upp att det räntefria lån vi fick från henne sparade oss stora slantar så kändes det inte så lustigt.

Lisen kräver mer än lånet

Det som hände var att Lisen ringde mig och min man två år efter att vi hade betalt tillbaks lånet. Hon ville komma och bo hos oss. Det hela låter helt bisarrt men det var inte så enkelt att säga nej. Både jag och min partner tyckte att det var obekvämt och vi kunde inte säga nej.

Vi stod helt enkelt i tacksamhetsskuld till faster Lisen och det påminde hon oss om.

Lisen flyttade in i vårt gästrum och hävdade bestämt att det ändå var hennes. Rent juridiskt så hade hon förstås inte rätt. Men livet är så mycket mer än lagar och regler. Vi hade nu fått en extra familjemedlem på grund av ett lån som gjorde det möjligt att köpa bostaden!

Lisen blev kvar i tio år varefter hon flyttade in på ett ålderdomshem eftersom vi inte kunde stanna hemma och hjälpa henne. När hon väl gick bort så var det hennes son i Indien som fick ärva allt. Så det blev inget lyckligt slut med en fin present som tack för de tio åren vi skötte om Lisen i vårt hem.

Vem hade rätt?

När jag hör min kusins berättelse så kan jag inte annat än känna både för henne och för faster Lisen. Men det är också en berättelse som visar att tacksamhetsskulden inte är en bra skuld. Om du behöver ett lån utan betalningsanmärkning och tänker kontakta släkt. Tänk en gång till! Det är kanske bättre att betala lite mer för friheten…

 

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.