finansiell strategi

Hur förmögna använder lån som finansiell strategi

Har man guld så får man guld heter det ju och det är också min erfarenhet av finansbranschen. Idag är det inte alls ovanligt att rika tar lån för att tjäna ännu mer pengar. Lånen kan ses som en form av finansiell strategi. Låt oss kika lite närmre på hur detta fungerar…

Att bygga en förmögenhet är en komplex process. Du måste vara aktsam vad gäller investeringar och sparande samtidigt som du måste förstå de finansiella instrument du har till ditt förfogande. För individer med ett högt nettovärde, även kända som HNWIs (High-Net-Worth Individuals), kan lån utgöra en viktig del av en övergripande finansiell strategi.

Även om det kan verka paradoxalt att de som redan besitter betydande ekonomiska resurser skulle behöva låna pengar så spelar lån en avgörande roll i att maximera tillväxtpotentialen för deras tillgångar och i skatteplanering.

Möjliga hinder för höginkomsttagare som vill ta lån

Trots ett ansenligt nettovärde kan höginkomsttagare möta oväntade hinder när de ansöker om lån. En av de största utmaningarna är deras inkomststruktur som ofta kan anses som oortodox. Många HNWIs har inkomster som är oregelbundna eller som kommer från komplexa investeringsportföljer vilket kan göra det svårt för långivare att bedöma deras verkliga betalningsförmåga.

På så vis kan en höginkomsttagare faktiskt ses som en risk i likhet med den som vill ta lån med betalningsanmärkning. Vi måste ju komma ihåg att det här rör sig om mycket större summor som ska betalas tillbaka inom en tidsperiod som kan vara nog så kort. Jag har själv haft med den här typen av låntagare att göra och det är inte sällan tal om personer med en personlighet som är minst sagt ovanlig och som ibland kan uppfattas som lite riskabel.

Dessutom kan en brist på likvida tillgångar göra det svårt att tillgodose långivarnas krav på snabba säkerheter. Efter den finansiella krisen 2008 har regleringarna kring utlåning stramats åt vilket innebär att även de med hög förmögenhet måste genomgå noggranna kreditkontroller och bevisa sin återbetalningsförmåga.

rik man
Lån kan innebära huvudbry även för den som är rik.

Anpassade banktjänster för den förmögna klienten

För att möta de unika behoven hos HNWIs erbjuder privata banker och förmögenhetsförvaltare personliga banktjänster och skräddarsydda lån. Dessa institutioner har expertis i att hantera komplicerade finansiella situationer och kan strukturera lån med fördelaktiga villkor som passar klientens specifika omständigheter.

De kan också erbjuda ytterligare tjänster som investeringshantering, skatteplanering och försäkringslösningar. Detta är ett bra sätt att tjäna mer pengar på höginkomsttagaren som vill ta lån för att tjäna ännu mer pengar.

Genom att tillhandahålla en mer skräddarsydd service kan dessa finansiella partners hjälpa HNWIs att navigera genom lånprocessen på ett sätt som främjar deras långsiktiga ekonomiska mål. Det blir mer ordning och reda helt enkelt vilket är bra när du har att göra med en person som är aningen gränslös.

Strategier för att öka chanserna till lån

För att förbättra sina chanser att få lån godkända kan HNWIs använda olika strategier. En väg är att använda sina tillgångar som säkerhet vilket kan inkludera allt från fastigheter till konstsamlingar. Att tillhandahålla detaljerad och noggrann finansiell dokumentation är också avgörande eftersom det ger långivare en tydlig bild av låntagarens ekonomiska ställning

En stark kredithistorik är en annan nyckelfaktor. Den visar en historia av ansvarstagande skuldförvaltning och kan övertyga långivare om att låntagaren är en låg risk. Om låntagaren har tagit liknande lån tidigare och skött det hela på ett bra sätt så är det värt mycket.

Det handlar dock inte om att ta lån för att betala av lån, det är något helt annat som du kan se i Lyxfällan:

Fördelarna med att ta lån vid högt nettovärde

Trots de utmaningar som finns kan lån vara en fördelaktig komponent i en HNWIs finansiella strategi. Genom att ta lån kan dessa individer behålla sina investeringar och fortsätta att dra nytta av potentiell uppskattning eller inkomster från dessa tillgångar.

Dessutom kan lån ha positiva effekter på skatteplanering genom att möjliggöra avdrag för räntekostnader eller genom att använda lånade medel för att investera i ytterligare skatteeffektiva instrument. Flexibiliteten som lån erbjuder kan också hjälpa HNWIs att hantera oväntade utgifter eller investeringsmöjligheter utan att behöva avveckla sina befintliga tillgångar.

När det är svårt att få loss kontanter ur de projekt och egendomar som redan finns så är ju lånet en form av snabba pengar som möjliggör snabba beslut.

Lånet är en finansiell manöver och strategi

Som vi har sett kan lånprocessen för HNWIs vara komplex trots att de har resurserna att säkra lånen med. Men med rätt strategier och stöd från specialiserade finansiella institutioner kan lån vara en kraftfull hävstång för att ytterligare öka förmögenheten. Själv har jag sett detta om och om igen.

Genom att förstå och anpassa sig till de utmaningar som finns kan de förmögna inte bara säkra finansiering när det behövs utan också optimera sin ekonomiska position för framtiden. Att ta ett lån är inte bara en fråga om att låna pengar. Det är en övervägd finansiell manöver som, när den används korrekt, kan bidra till att säkra och förbättra en redan stark ekonomisk grund.

Jag ser detta som inspiration men måste säga att det absolut handlar om en specifik typ av personlighet. Det finns också höginkomsttagare som inte vill befatta sig med lån för nya projekt och hellre väntar tills de får loss kapital på annat sätt för att ge sig in i nästa äventyr.

 

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!