höginomsttagare

Höginkomsttagare – När är du höginkomsttagare 2023?

Om du är höginkomsttagare ska du betala en statlig inkomstskatt utöver den vanliga skatten. Det finns en enda gräns år 2022 och den ligger på 540 700 kronor. Om du tjänar mer än så ska du betala statlig inkomstskatt på 20 procent.

Notera: Gränsen gäller för förvärvsinkomsten som är beskattningsbar. Det innebär att den inkomst du har efter att grundavdraget är borttaget är den som ligger till grund för att avgöra om du är höginkomsttagare eller inte.

Vad är en höginkomsttagare i Sverige?

En höginkomsttagare i Sverige är som regel en person som tjänar minst 50 000 kronor per månad. Men det är mycket mer än så som påverkar hur mycket du faktiskt tjänar, skatten som dras och vad som till sist blir över.

plånbok med pengar
Hur mycket blir det kvar i plånboken?

Räkna ut brytpunkten för höginkomsttagare?

För att ta reda på om du ligger under gränsen för höginkomsttagare ska du räkna ut brytpunkten. Den här punkten är skiljelinjen mellan att betala statlig inkomstskatt eller inte. Det finns 2 brytpunkter:

  1. Brytpunkt för dig som har fyllt 65 år. Då kan du ha en total inkomst för året på 618 700 kronor. Detta är alltså 540 700 + 78 000 kronor. Brytpunkten för dig är högre än för de som inte fyllt 65 eftersom grundavdraget är högre. Belopp över detta ska beskattas med statlig inkomstskatt.
  2. Brytpunkt för dig som inte har fyllt 65 år. Du kan ha en total årsinkomst på 554 900 kronor. Då räknar vi på 540 700 + 14 200 kronor.

Kommunal skatt och statlig skatt

Det kan vara bra att reda ut vad som menas med höginkomsttagare vad gäller skatter. I Sverige så handlar det i grund och botten om huruvida du enbart ska betala kommunal skatt eller om du även ska betala statlig skatt ovanpå den kommunala skatten.

Den kommunala skatten ligger på cirka 32% beroende på den kommun du bor i. Det är politikerna i kommunen du bor i som sätter denna skatt. Om du når brytpunkten för statlig skatt så kommer du alltså att få betala 20% till. Då landar inkomstskatten för dig på 50% och kanske mer.

mynt

Hur blir du höginkomsttagare?

Det är inte så svårt att bli höginkomsttagare i Sverige men som du kanske kan räkna ut så är detta inget du kommer att bli särskilt rik på. Inte ens då du investerar i din utbildning eller firma med lån. Skattesystemet för arbete i Sverige ser ju till att du till sist inte kommer att få så mycket mer över på din lön än vad en person som inte når brytpunkten för höginkomsttagare gör.

För att bli höginkomsttagare har du i grund och botten 3 val:

  1. Du kan ta en lång utbildning på minst 3 år efter gymnasiet för att få ett högavlönat jobb på detta vis. Chefer inom finans och försäkring kan tjäna över 100 000 kronor per månad. En specialistläkare kan komma nära 80 000 kronor per månad. Det kan vara värt att ta ett mikrolån för att finansiera en utbildning som du komplementerar med för att få den här typen av tjänst och högre lön utan att först behöva jobba många år för samma företag.
  2. Du kan göra politisk karriär. Om du blir direktör inom landsting eller kommun så tjänar du mer än en specialistläkare. Politiken har mycket höga löner även för personer som inte har någon särskild utbildning eller arbetslivserfarenhet. Här kanske du klarar dig helt utan något som helst lån för att få jobbet.
  3. Du kan bli entreprenör och lyckas med dina verksamheter för att tjäna stora belopp varje månad. Här krävs det ingen särskild utbildning men väl skicklighet som affärsman. När du jobbar som entreprenör måste du vara villig att ta risker och att investera då det krävs.

Här är högbetalda yrken att ge sig på om du vill få hög lön som anställd:

Yrke Medellön
Chef inom bank, finans och försäkring 145 000
Direktör inom landsting och kommun 100 000
Finansmäklare 90 000
VD 87 000
Chef inom ekonomi och finans 85 000
Specialistläkare 83 000
PR-chef inom kommunikation och information 81 000
Chef inom forskning och utveckling 78 500
Cehf inom bygg, anläggning samt gruva 78 000

Här är fler exempel på olika jobb och deras lönenivå:

Är du kvinna får du räkna med lite lägre medellön än en man eftersom det fortfarande ser ut på det viset på den svenska arbetsmarknaden. Inom vissa områden kan det röra sig om flera tusen kronors skillnad.

Skatten på kapital är låg

En annan sak att tänka på är att du som vill bli höginkomsttagare för att bli rik bör se på möjligheten till inkomster från kapital.  Det är till exempel om du har köpt aktier som ökar i värde och ger dig en inkomst då du säljer.

Exempel på inkomster från kapital är:

  • Skog
  • Fastigheter
  • Aktier
  • Konstföremål
  • Kryptovaluta

Skatten på den här typen av inkomster ligger på under 0,4%. Det beror på att man annars skulle få en alltför stor flytt av kapital från Sverige. Så med andra ord så behöver du inte vara höginkomsttagare för att bli rik på den här typen av inkomster. Var dock noga med att inte få överskott av kapital vilket också innebär statlig skatt.

mynt i glas
Håll koll på gränserna!

Det kan löna sig mycket mer att successivt investera i aktier och annat kapital hellre än att ta en lång utbildning för att sedan förlora mer än 50% av en högre inkomst på skatt av arbete. Detta sker sällan genom att tjäna pengar snabbt utan istället genom noggrann planering av finanser och investeringar.

Att räknas som höginkomsttagare behöver alltså inte vara synonymt med att vara rik. Tvärtom! Du kan vara rikare om du förstår hur du ska undvika att betala höga skatter på dina inkomster. Det kanske börjar med att du tar ett lån från Smspengar för att investera och sedan låter detta kapital växa utan vidare lån då du använder utbetalningar för nya investeringar.

Summan av kardemumman

Innan du börjar se på bästa lånen utan UC för att börja investera är det förstås viktigt att du sätter dig in i din unika situation. Istället för att stirra dig blind på höginkomsttagare gräns bör du fundera på vad du vill syssla med i ditt liv. Det finns ingen mening med att tjäna pengar för pengarnas skull såvida detta inte är något som skapar glädje i ditt liv.

Om du finner en inkomstkälla som stimulerar och bidrar till ökad livskvalitet så är det en bra start. När du väl tjänar de stora pengarna kommer frågorna om huruvida du kan göra något åt skatten som blir högre och högre.

betala skatt

Det finns höginkomsttagare som väljer att flytta till andra länder där skatten är lägre. Det finns också de som stannar kvar och biter i det sura äpplet utan att gråta. Fatta beslut som är bra för ditt liv och inse att du har mycket större makt än vad du tror över dina egna finanser!

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.