Bitcoin i fickan

Vilken kryptovaluta kommer bli universell först?

Idag är det inte så konstigt att använda kryptovaluta för vanlig handel eller underhållning. Men vi kan ju knappast säga att krypto är som SEK, USD eller brittiska pund. Du lär inte kunna betala med Bitcoin i var och varannan butik i din stad. Många gissar dock att detta snart är verklighet och då är frågan vilken kryptovaluta som blir universell först.

Virtuella valutor har ju egenskapen som krävs om vi tänker oss att världen ska röra sig mot en gemensam valuta som är gångbar överallt. När vi väl har fått en universell kryptovaluta som fungerar alla butiker världen över så lär det bli mycket enklare att handla.

Det kommer att vara samma krypto news som gäller i Sverige som i Danmark, resten av Norden och vidare i Europa och resten av världen. Om vi ser denna utveckling som ett slags race mellan de olika kryptovalutorna så kan vi ju börja spekulera i vilken som vinner racet.

krypto news

Braskuld satsar på Bitcoin

Detta kan ju inte anses vara en unik gissning. Bitcoin, som lanserades år 2009 av en anonym enhet känd som Satoshi Nakamoto, är pionjären för kryptovalutan. Eftersom den är den första i sitt slag har den fått betydande uppmärksamhet, förtroende och erkännande jämfört med yngre kryptovalutor.

Den här fördelen med att vara först på bollplan har befäst dess rykte och banat väg för dess utbredda acceptans. Numera är det inte många som hoppas på att tjäna snabba pengar med Bitcoin men det finns fortfarande möjlighet till att göra vinster med investeringar.

Omfattande nätverk och säkerhet

En god anledning till att Bitcoin mycket väl skulle kunna bli den första universella kryptovalutan som erbjuds i vanliga butiker är att det rör sig om ett omfattande nätverk med hög säkerhet. Bitcoin fungerar på ett decentraliserat peer-to-peer-nätverk vilket gör det robust mot systemfel.

Dess blockkedja, uppbackad av en Proof-of-Work (PoW) konsensusmekanism, är en av de säkraste, som har motstått många attacker och sårbarheter genom åren. Vi har erfarenheten som krävs för att våga lita på att denna kryptovaluta faktiskt kan fungera för mer än investeringar och spel.

Hög likviditet är också ett starkt kort

Bitcoin är den mest omsatta kryptovalutan. Dess höga likviditet säkerställer att priset förblir relativt stabilt trots marknadsvolatilitet. Detta gör den mer tilltalande för dagliga transaktioner och som värdeförråd.

Bitcoin handel

Växande acceptans bland handlare

Från stora online-återförsäljare till lokala kaféer. Alltfler handlare och butiker accepterar nu Bitcoin som betalning. Betalningsprocessorer som Square och BitPay har gjort det lättare för företag att integrera Bitcoin-betalningar i sina system vilket främjar användningen av dem i vardagliga transaktioner.

Det här är ju också något som kam leda till att inte bara höginkomsttagare med möjlighet att lägga pengar på att skydda sin valuta kan använda den för dagliga transaktioner. Då det är enkelt och säkert att köpa med Bitcoin i en vanlig butik så blir valuta tillgänglig för vanliga människor med normal ekonomi.

Lagligt erkännande av valutan

I många länder erkänns Bitcoin som en laglig form av valuta eller råvara (I Sverige klassas det som kryptotillgång) och det finns ett framväxande ramverk för dess reglering. Denna juridiska status lägger till ett lager av legitimitet och uppmuntrar fler människor och företag att använda den för regelbunden användning.

Medietäckning och allmänhetens medvetenhet

Bitcoin dominerar konsekvent medierubriker vilket avsevärt har ökat dess medvetenhet hos allmänheten. Även om mediabevakningen kan vara både positiv och negativ så håller den ständiga exponeringen Bitcoin i framkanten av det allmänna medvetandet, vilket hjälper till att anta det.

När tidningar skriver saker som att Bitcoin växer när ekonomin dalar så formar det hur vi tänker på valutan. Det finns helt klart en push i media för att vi ska acceptera och använda oss av Bitcoin såväl som andra valutor. Men gemene man tänker ju ofta på Bitcoin som synonymt med virtuell valuta och det är en god anledning till att just Bitcoin kan vinna racet.

Utmaningar att beakta på vägen till toppen

Även om Bitcoin har betydande fördelar som kan göra valutan till herre på täppan av kryptovalutor så är det viktigt att notera de utmaningar den står inför när det gäller att bli en vanlig valuta.

Några viktiga punkter att beakta är:

Skalbarhetsproblem: Bitcoin-nätverkets nuvarande transaktionsbearbetningsförmåga är relativt begränsad. Lösningar som Lightning Network är under utveckling för att hantera detta.

Prisvolatilitet: Även om Bitcoin är mindre volatil än många andra kryptovalutor så kan priset fortfarande fluktuera avsevärt vilket orsakar oro över dess användning för vardagliga transaktioner.

Miljöhänsyn: Den energiintensiva karaktären av Bitcoin-mining har väckt frågor om miljöproblem vilket lett till diskussioner om mer hållbara konsensusmekanismer.

Det finns också frågor omkring beskattning:

Bitcoin är ett säkert kort

Även om framtiden är oförutsägbar och kryptolandskapet snabbt utvecklas så verkar Bitcoin, med sin grundläggande roll, nätverkssäkerhet och ökande acceptans, vara mest redo att leda vägen för vardaglig samhällelig adoption.

Men för att denna övergång ska ske är det absolut nödvändigt att ta itu med skalbarhet, volatilitet och miljöfrågor. I takt med att utvecklingar som andra-skiktslösningar och grön gruvdrift tar fart så blir visionen om Bitcoin som en vanlig samhällelig valuta allt mer rimlig.

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.