fördelar med snabblån

6 fördelar med sms-lån jämfört med andra lån

Ni som har läst på min blogg om ekonomi vet att jag inte är världens största fan av snabba lån. Det här är en form av lån som verkligen inte passar för alla. De är dyra och kan bli en fälla för personer som egentligen behöver skuldsanering och hjälp med att planera sin ekonomi.

Med detta sagt så är det förstås så att sms-lån har en plats i vår tillvaro. Det finns trots allt en efterfrågan och visst kan jag erkänna att den här typen av lån även erbjuder vissa fördelar. Sms-lån kallas också för snabblån eller mikrolån och de används för det mesta för att täcka omedelbara finansiella behov.

Snabblånen skiljer sig från traditionella lån på flera sätt och kan erbjuda specifika fördelar under vissa omständigheter. Här är 6 potentiella fördelar med sms-lån jämfört med andra typer av lån.

Fördel 1 – Snabb tillgänglighet – du får ditt lån på nolltid

SMS-lån är ofta snabba att få tillgång till. Ansökningsprocessen är snabb och enkel och många långivare erbjuder pengar inom några timmar eller till och med minuter efter godkänd ansökan. Namnet på lånet antyder ju att du faktiskt kan sköta hela processen via din mobiltelefon.

Om du måste få pengar på en gång för att täcka för en oförutsedd utgift så är detta en fördel. Men det gäller att akta sig för att inte börja se på snabblånen som ett sätt att tjäna pengar snabbt till exempel genom att betta på en match.

Men om vi tänker oss att bilen har lagt av och du står precis inför löning med nära minus på kontot så kan du ju dra en stor fördel av detta snabba lån. Det blir en dyrare reparation eftersom räntan är så hög men samtidigt så måste du ju inte ta flera dagar ledigt eller störa din arbetsrutin märkvärt när du kan sköta reparationen så snabbt och smidigt tack vare lånet.

Fördel 2 – Kraven kan vara väldigt låga

Det här kanske kan diskuteras som fördel eller nackdel men jag vill hävda att det är en fördel för personer som är ansvarsfulla. Om det är så att du behöver det så kan låga krav för att få ett billigt SMS lån komma som räddaren i nöden.

Det kan röra sig om saker som att få sms-lån utan UC så att detta lån inte syns i kreditupplysningar som görs om dig. Det kan vara att det inte spelar någon roll att du har en betalningsanmärkning vilket annars kan göra det helt omöjligt att få ett lån.

Vad medveten om att det finns väldigt många aktörer på denna lånemarknad. Därmed har du också många olika erbjudanden att välja från. Låga krav betyder dock inte att lånet också är superbilligt. Det finns i grund och botten inga billiga sms-lån men det finns snabblån som har en lägre kostnad jämfört med andra lån inom samma kategori.

återbetalning
Var medveten om kraven på återbetalning

Fördel 3 –  Förenklad ansökningsprocess

Ansökningsprocessen för SMS-lån är vanligtvis mycket enklare jämfört med traditionella lån. Ofta krävs bara en kort ansökan via SMS eller online utan behov av omfattande dokumentation. Idag så fungerar det mesta mycket snabbt med hjälp av bankID som du använder för att verifiera att du är du.

Det tar inte flera dagar att utröna hur din ekonomi ser ut och om du ens är bosatt i Sverige. Det innebär att du slipper hålla på med en massa samtal och många dokument att fylla i. Men kom ihåg att det finstilta förblir det finstilta.

Dokumenten som du kan skriva under digitalt kan ha ett långt innehåll som ibland är svårt att förstå. I och med att det hela kan vara klart så snabbt så har du allt att vinna på att lägga en stund på att verkligen läsa igenom villkoren och förstå vad det är du skriver under. Seriösa kreditgivare som Meddelandelån kan även hjälp dig med detta via sin support.

Fördel 4 – Det kan fungera utan kreditupplysning från UC

Många SMS-långivare kräver inte kreditupplysning via UC vilket gör dem tillgängliga även för personer med låg eller ingen kredithistorik. Detta kan vara en stor fördel för dem som har svårt att få lån från traditionella banker.

Jag har tagit upp detta i fördel 2 men det tål att upprepa – detta innebär mindre krav. Så om du har haft strulig ekonomi men sedan ordnat upp denna så kan du rädda din vardag med ett snabblån då det krävs. Vi måste komma ihåg att det där med kreditupplysningar som registreras kan bli ett ok.

Om du planerar för att ta bolån inom något år eller så är detta verkligen en fördel. Planera din ekonomi på ett eftertänksamt sätt och var medveten om skillnaderna mellan de olika typerna av mikrolånen.

Vilken UC score har du?

Fördel 5 – Flexibilitet vad gäller belopp och återbetalningstid

SMS-lån tillåter ofta låntagare att välja belopp och återbetalningstid som passar deras specifika behov även om dessa lån vanligtvis är för mindre belopp och kortare tid än traditionella lån. Men det är inte så att det alltid är en månads återbetalningstid och att du inte kan låna mer än tusen kronor.

Under senare år så har snabblånen utvecklats till att bli en form av dyrare privatlån som du kan ta på kort tid. Det finns planer som ligger på flera månaders tid och då kan du låna belopp som till exempel skulle kunna fungera som insats för bolånet. Faktum är att det rentav kan röra sig om en form av omstartslån trots att det går så snabbt att ordna med det.

Jag skulle dock inte rekommendera detta i första hand. Om du kan få ihop din insats på annat vis är det alltid bättre. Det kostar trots allt en hel del att ta sms-lån och det måste vi komma ihåg. Det är en bra lösning då vi verkligen inte har något annat alternativ och då är det en fördel att du kan få flexibel återbetalningstid samt ett större lånebelopp.

Fördel 6 – Du behöver ingen säkerhet

SMS-lån är oftast osäkra lån vilket betyder att låntagaren inte behöver ställa någon egendom som säkerhet för lånet. Du slipper alltså ställa ditt hus eller din bil som säkerhet för lånet. Tanken är att det rör sig om så små lån och då är det knappast aktuellt att behöva ha en säkerhet.

På engelska kallas sms-lån för pay day loan. Det vill säga ett lån för lönedagen. Du lånar innan det blir löning och så betalar du tillbaka lånet så snart som lönen kommer in. Därmed går det ju inte mer än några veckor från att du tar lånet till att du betalar tillbaka.

På sätt och vis kan vi säga att det är din lön som är lånets säkerhet. När det rör lite större summor som du betalar tillbaka över flera månaders tid så fungerar de som privatlån utan säkerhet. Men räkna på vad det kommer att kosta dig så att du förstår vad du får ge avkall på i vardagen då du jobbar med att betala tillbaka ditt lån.

spargris

Viktiga fördelar men låt oss komma ihåg det där med ansvar

Jag vet att jag är lite tråkig på så vis att jag inte bara hoppar upp och ner och jublar om snabba lån. Jag har själv haft stor nytta av sms-lån och det särskilt under perioder då min inkomst inte var så regelbunden. Det går ju att ta den här typen av lån även då du jobbar som frilans eller på deltid.

Men för mig är det väldigt viktigt att poängtera det där med ansvar. Alla punkter som jag har nämnt här ovan kräver att du förstår vad du gör och varför. Och absolut att du inser kostnaden för detta lån. Det är aldrig billigt!

Det är viktigt att notera att SMS-lån också har självklara nackdelar såsom höga räntor och avgifter samt risker för skuldfällor vid misskött användning. Det är därför viktigt att noggrant överväga behovet och din förmåga att återbetala lånet innan du ansöker om ett SMS-lån.

Tänk en vända till och ta upp saken med en person som du litar på. Ibland kanske du är lite för snabb. Jag menar inte att en semester inte kan ses som en nödvändighet men det finns ju många olika typer av semestrar och man måste inte alltid åka långt söderut för att få avkoppling och mental vila.

Så jag vill avsluta det hela med att säga att sms-lånen är bra och har sin plats i en väl genomtänkt ekonomi där det finns en plan. Detta oavsett om du är höginkomsttagare eller om du just nu är i färd med att sanera din ekonomi för att komma igen.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.