omstartslån

Vad menas med ett omstartslån?

Är det dags att börja om från början, börja om på nytt? Då ekonomin har nått en punkt som innebär att du inte längre kan hantera den så kan du erbjudas ett omstartslån. Men vad är detta och är det en god lösning för en person som har gjort sig omöjliga med i stort sett samtliga finansiella institut?

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är en typ av lån som riktar sig till personer som har hamnat i en svår ekonomisk situation och behöver hjälp att komma ur den. Det är avsett för de som kanske har misskött sina ekonomiska åtaganden i det förflutna och nu letar efter en väg att återuppbygga sin kreditvärdighet och ordna upp sin ekonomi.

Detta lån kan även kallas för ett samlingslån men det är inte exakt samma sak som det lån som officiellt går under namnet samlingslån. Genom att samla alla skulder under ett och samma lån kan man ofta få en lägre månadskostnad och en mer hanterbar återbetalningsplan. Om du harvar med att få lån utan UC men inser att din kreditvärdighet är körd så kan detta vara en form av lånesanering som till sist får din ekonomi att se bra ut igen.

Omstartslån utan säkerhet

En av de mest attraktiva aspekterna med omstartslån är möjligheten att ta ett lån utan säkerhet. När du inte har ytterligare egendom att använda som säkerhet för lån så kan detta komma som en räddning.

Vad innebär utan säkerhet?

Ett omstartslån utan säkerhet innebär helt enkelt att låntagaren inte behöver ställa någon egendom som säkerhet för lånet. Du måste inte ha en bil, bostad eller något annat som inte är belånat för att få detta lån. Detta är en stor hjälp för de som inte har tillgångar att använda som säkerhet såväl som för de som inte vill riskera sina tillgångar.

räkningar
Du måste inte riskera din bostad eller bil för att få ett omstartslån.

Fördelar och nackdelar med omstartslån

Är det enbart guld och gröna skogar med ett omstartslån? Så kan det ju kännas när du inte kan tjäna pengar snabbt och känner att du bara sjunker djupare och djupare i skuldträsket. Det är dock viktigt att du är väl medveten både om det som är bra och det som är mindre bra med den här typen av lån.

Fördelar med omstartslån:

  • Ingen risk för egendom: Eftersom lånet är osäkert, finns det ingen direkt risk att förlora en bostad eller annan egendom om man inte kan återbetala lånet.
  • Tillgängligt för fler: Denna typ av lån är mer tillgängligt för personer som inte äger en fastighet eller andra värdefulla tillgångar.
  • God konkurrens: Med så många långivare som har den här typen av samlingslån så kan du jämföra och välja det som har de bästa villkoren.

Nackdelar med omstartslån:

  • Högre räntor: Eftersom långivaren tar en större risk tenderar räntorna på lån utan säkerhet att vara högre jämfört med lån med säkerhet.
  • Kreditvärdighetskrav: Långivare kan vara striktare med sin bedömning av låntagarens kreditvärdighet vid osäkrade lån. Det är ju inte tal om en klipp-och-klistra-verkstad utan om vinstdrivande verksamhet där kreditgivaren vill tjäna på lånet.

Viktigt att tänka på innan du ansöker om lånet

Det är klart att du är väl medveten om att din ekonomiska situation inte är den bästa då du ens funderar på ett samlingslån. Det finns saker som kan hjälpa dig i samband med att du lägger över dina krediter i ett samlat omstartslån.

Dra nytta av saker som:

Budgetplanering

Det är avgörande att ha en realistisk budget och en klar plan för hur man ska hantera sin skuld. Omstartslån är inte en magisk lösning utan kräver disciplin och noggrann planering.

Rådgivning

Det kan vara klokt att söka professionell rådgivning. Många organisationer erbjuder gratis eller subventionerad rådgivning till de som kämpar med skulder. Du kan också få ekonomisk rådgivning av din kommun för det ska de ställa upp med enligt lag.

Jämförelse av alternativ

Det är också viktigt att jämföra olika långivare och deras villkor. Räntor, avgifter och villkor kan variera avsevärt.

slappna av
Med ett vettigt omstartslån kan du få lugn och ro igen.

Ansökningsprocessen för omstartslån – Hur ansöker du om omstartslånet?

Att ansöka om ett omstartslån är en process som kräver noggrannhet och förståelse för de villkor som gäller.

Här är de viktigaste stegen och faktorerna att beakta:

Steg 1 – Utvärdera din ekonomiska situation

Innan du ansöker om lånet så är det viktigt att ha en klar bild av din ekonomiska situation. Detta inkluderar att känna till din totala skuld, inkomst, och utgifter.

Steg 2 – Sök information om olika långivare

Jämför olika långivare, deras räntor, avgifter, och villkor. Läs recensioner och kundomdömen för att få en uppfattning om deras service och tillförlitlighet.

Steg 3 – Ansökan om lån

När du har valt en lämplig långivare ska du fylla i ansökningsformuläret noggrant. Detta kommer ofta att inkludera personlig information, uppgifter om inkomst och syftet med lånet.

Steg 4 – Dokumentation för att få ett omstartslån

Du kommer att behöva visa kreditgivaren dokument som styrker din ekonomiska situation såsom lönespecifikationer, skattedeklarationer och information om befintliga skulder.

Steg 5 – Godkännande och utbetalning av lån

Efter att din ansökan har granskats och godkänts kommer lånet att betalas ut. Detta kan ta allt från några dagar till några veckor beroende på långivarens arbetsprocess.

Inför ditt lån ska du också vara väl medveten om:

Kreditupplysning

De flesta långivare kommer att genomföra en kreditupplysning. En dålig kreditvärdighet kan påverka dina chanser att få lånet eller leda till högre räntor.

boka resa och bil
Dina snabblån för resor och bil kommer att synas i en kreditupplysning

Räntor och avgifter

Var medveten om alla räntor och avgifter som är förknippade med lånet. Dessa kan variera beroende på långivare och din kreditvärdighet.

Återbetalningsplan

Se till att du förstår och är bekväm med återbetalningsplanen. En realistisk återbetalningsplan är nyckeln till att lyckas med ett omstartslån.

Konsekvenser vid misslyckad återbetalning

Om du inte kan återbetala ditt omstartslån enligt överenskommelsen kan det få allvarliga konsekvenser. Detta kan innefatta ytterligare avgifter, en negativ inverkan på din kreditvärdighet och i värsta fall rättsliga åtgärder.

Alternativ till omstartslån

Även om omstartslån kan vara en lösning för vissa är det viktigt att vara medveten om alternativen. Dessa alternativ kan vara mer lämpliga beroende på din specifika situation och behov.

Du kanske kan ponera:

Skuldsanering

Skuldsanering är en process som regleras av lag och innebär att en person med alltför stora skulder kan få dessa nedsatta eller avskrivna. Detta är ofta en lång och komplicerad process men kan vara en väg ut för de med mycket stora skulder.

Budget- och skuldrådgivning

Kommunala budget- och skuldrådgivare erbjuder gratis hjälp till de som kämpar med sin ekonomi. De kan hjälpa till att skapa en hållbar budget och ge råd om hur man hanterar och minskar skulder. Om du får den här typen av rådgivning bör du ta upp frågan om omstartslån.

Samlingslån

Samlingslån är liknande omstartslån men kan ibland erbjudas med bättre villkor. Syftet är att samla alla befintliga skulder under ett lån för att få en lägre total månadskostnad. Om du kan få detta lån kanske det är ett bättre alternativ för dig.

Informella förhandlingar med kreditorer

I vissa fall kan det vara möjligt att förhandla direkt med dina kreditorer för att få till stånd en betalningsplan som är mer hanterbar. Detta kräver ofta en god förhandlingsförmåga och en realistisk plan för återbetalning.

Förebyggande åtgärder

Det är också viktigt att överväga förebyggande åtgärder för att undvika behovet av omstartslån i framtiden. Detta inkluderar att skapa en stabil budget, undvika onödig skuldsättning och att bygga upp en nödfond.

Några avslutande tankar om omstartslån

Omstartslån kan vara en lösning för att få ordning på en svår ekonomisk situation, men det är viktigt att noggrant överväga alla alternativ och de potentiella konsekvenserna. Ekonomisk rådgivning och noggrann planering är avgörande för att ta kontroll över din ekonomiska framtid.

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!