Därför ska du inte ta mobillån!

Alla säger att du ska ta snabblån. Kör på smslån utan UC och se fram emot att det går så bra med lån med betalningsanmärkningar och skulder. Men jag säger att du inte ska ta mobillån! Det här är lånen som du får via din telefon. De är snabba och smidiga, och farliga!

Du ska inte ta mobillån om:

Pengarna ska betala ett annat lån – Betala aldrig lån med lån! Ett mobillån kan vara en mycket bra sak då det krisar och du behöver snabba pengar för att klara dig till lönen. Men inte när du ständigt står på minus och har kreditgivare som flåsar dig i nacken.

Du har usel ekonomi – Din lön är hög men du bränner dina pengar på ett galet sätt. Det här är vanligare än vad man kan tro. Då du har en bra lön så får du ja till smslån med betalningsanmärkning för allt ser ju bra ut. Men i verkligheten så är du på väg ner i en spiral som kan vara svår att ta sig ur.

Det är hutlöst dyrt – Du får en effektiv ränta som ligger på max för vad som är tillåtet i Sverige. Alla som propsar för snabblånet säger att det här är normalt och bra. Ja det kanske det är för folk som har råd. Men om du kan vänta med att köpa den där saken som kostar en tusenlapp som du inte har just nu så ska du inte ta ett mobillån som kostar dubbelt upp!

Du förstår inte villkoren – Mobillånen med villkor som påminner om en djungel av siffror och konstiga ord är inte bra. De är fällor. Även om den här typen av sms lån kommer från seriösa kreditgivare som är lagliga så ska du lägga benen på ryggen och springa (hur gör man det förresten, benen på ryggen och så springa…)

Pengarna kommer ju snart! Det är snart löning och då kan du köpa den där prylen eller laga bilen. Ta bussen en vecka till. Gå upp lite tidigare på morgonen och be vänner om att hjälpa till med hämtning och lämning av ungar. Det blir bra mycket billigare än ett mobillån som löser det hela på studsen.

Du kan inte betala tillbaka i tid – Om du inte betalar tillbaka i tid så kan det blir dyrt. Det kan också bli till inkasso och Kronofogden. Inte bra och en god anledning till att undvika snabblånet.

Ska du aldrig ta ett mobillån?

Jo, det är klart att du kan ta ett lån med din mobil. Men bara om det är ett säkert lån som du kommer att få god användning av. Att det är dyrt är okej när lånet löser ett stort problem som inte hade kunnat lösas på annat sätt.

Ett mobillån är inte av ondo när du tar det på ett genomtänkt sätt. Du vet vad det kommer att kosta och förstår reglerna. Du ser att pengarna faktiskt gör skillnad i ditt liv. Framförallt, du vet med säkerhet att du kommer att ha pengarna för att betala tillbaka lånet när tiden för det löper ut. Då kan du ta mobillånet och se det som en bra skuld!