En passiv inkomst med ett fritidshus

Passiva pengar låter som en dröm och det är många som jagar efter passiva inkomster. Inte så konstigt med tanke på hur vår värld ser ut. Även om vi våren 2020 kunde konstatera att flera länder hanterade Corona-krisen på ett sätt som snabbt löste den insåg många att världen kanske inte alls kommer att förbli på samma sätt.

Passiva inkomster betyder ju att du skulle kunna välja hur och var du bor på ett friare sätt. Du blir till exempel inte lika beroende av att transporter fungerar som de ska. Om du har möjlighet att bygga ett fritidshus kanske detta kan vara ett sätt till passiva inkomster. Folk behöver ju alltid någonstans att bo.

Hur mycket får du tjäna på ditt fritidshus?

Det är lagligt att hyra ut ett fritidshus när du inte använder det. Så som reglerna ser ut idag behöver du inte skatta på inkomster från uthyrningen som ligger under 40 000 kronor per år.

Men varför begränsa inkomsterna du har från fritidshuset till 40 000 kronor bara för att du inte vill betala skatt? Det kan ju vara så att du kan tjäna mycket mer än så även efter att skatten dras.

Du kommer med största sannolikhet att få betala 30 procent skatt på de vinster du gör med fritidshuset. Det är pengarna som överstiger fribeloppet på 40 000 kronor som kommer att beskattas.

Det är viktigt att du tar reda på hur du ska deklarera denna inkomst. Kom ihåg att du kan göra avdrag för de kostnader du har för uthyrningen. Det kan dra ner på hur mycket skatt du får betala i slutändan.

Många kan bo i ett fritidshus

Ordet fritidshus kan vara lite missvisande vad gäller hur många som kan bo i det. Du tänker dig kanske ett litet Attefallshus som du får ställa på din tomt för att hyra ut till en eller två personer.

Fritidshuset kan vara mycket större. Det kan rymma en stor familj och fler. Med många sängplatser är det förstås så att hyran går upp. Du kan ganska enkelt ta reda på vilken normhyra som gäller och sätta ett pris som är skäligt för ditt fritidshus.

Fritidshuset som en investering

Om du redan nu har ett fritidshus som står tomt under större delen av året är det inte svårt att börja tjäna passiva pengar med det. Det finns ju ett stort behov av bostäder. Även om ditt hus ligger lite avsides kan det finnas ett intresse av att få bo i det.

Om du inte redan har ett litet hus att hyra ut men har mark för det kan det vara dags att se på möjligheterna. Det kostar inte så mycket att köpa ett färdigt hus med plats för många. Även om du måste ta ett mindre lån för husbygget kan det vara det värt då du får in pengar med uthyrningen.

Du bör räkna på kostnaden för att köpa fritidshuset och för att bygga det. Räkna sedan ut hur länge du måste hyra ut huset för att få igen din investering. Det är viktigt att tänka på lång sikt. Det är ju mycket möjligt att ditt fritidshus skulle kunna bli din pension i framtiden.