En passiv inkomst med ett fritidshus

Passiva pengar låter som en dröm och det är många som jagar efter passiva inkomster. Inte så konstigt med tanke på hur vår värld ser ut. Även om vi våren 2020 kunde konstatera att flera länder hanterade Corona-krisen på ett sätt som snabbt löste den insåg många att världen kanske inte alls kommer att förbli på samma sätt.

Passiva inkomster betyder ju att du skulle kunna välja hur och var du bor på ett friare sätt. Du blir till exempel inte lika beroende av att transporter fungerar som de ska. Om du har möjlighet att bygga ett fritidshus kanske detta kan vara ett sätt till passiva inkomster. Folk behöver ju alltid någonstans att bo.

Hur mycket får du tjäna på ditt fritidshus?

Det är lagligt att hyra ut ett fritidshus när du inte använder det. Så som reglerna ser ut idag behöver du inte skatta på inkomster från uthyrningen som ligger under 40 000 kronor per år.

Men varför begränsa inkomsterna du har från fritidshuset till 40 000 kronor bara för att du inte vill betala skatt? Det kan ju vara så att du kan tjäna mycket mer än så även efter att skatten dras.

Du kommer med största sannolikhet att få betala 30 procent skatt på de vinster du gör med fritidshuset. Det är pengarna som överstiger fribeloppet på 40 000 kronor som kommer att beskattas.

Det är viktigt att du tar reda på hur du ska deklarera denna inkomst. Kom ihåg att du kan göra avdrag för de kostnader du har för uthyrningen. Det kan dra ner på hur mycket skatt du får betala i slutändan.

Många kan bo i ett fritidshus

Ordet fritidshus kan vara lite missvisande vad gäller hur många som kan bo i det. Du tänker dig kanske ett litet Attefallshus som du får ställa på din tomt för att hyra ut till en eller två personer.

Fritidshuset kan vara mycket större. Det kan rymma en stor familj och fler. Med många sängplatser är det förstås så att hyran går upp. Du kan ganska enkelt ta reda på vilken normhyra som gäller och sätta ett pris som är skäligt för ditt fritidshus.

Fritidshuset som en investering

Om du redan nu har ett fritidshus som står tomt under större delen av året är det inte svårt att börja tjäna passiva pengar med det. Det finns ju ett stort behov av bostäder. Även om ditt hus ligger lite avsides kan det finnas ett intresse av att få bo i det.

Om du inte redan har ett litet hus att hyra ut men har mark för det kan det vara dags att se på möjligheterna. Det kostar inte så mycket att köpa ett färdigt hus med plats för många. Även om du måste ta ett mindre lån för husbygget kan det vara det värt då du får in pengar med uthyrningen.

Du bör räkna på kostnaden för att köpa fritidshuset och för att bygga det. Räkna sedan ut hur länge du måste hyra ut huset för att få igen din investering. Det är viktigt att tänka på lång sikt. Det är ju mycket möjligt att ditt fritidshus skulle kunna bli din pension i framtiden.

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.