starta eget bolag

Vågar du dra igång ett eget företag?

Jag hör från många vänner att de funderar på om det ändå inte vore dags att dra igång eget bolag. Det här är ju en ganska vanlig dröm. Under pandemiåren 2020 och 2021 så har många fått jobba hemma och det har lett till insikter om hur arbetslivet skulle kunna se ut. Men vågar du dra igång eget?

Vi tar en titt på några punkter som givetvis är viktiga att tänka på innan du lanserar din egen verksamhet…

Pengar att komma igång med är bra att ha

Om du jobbar hemifrån med minimalt med utrustning är det klart att du inte får stora utgifter för din firma. Då är det mest din tid som kommer att kosta. Men när det krävs lite mer som en viss typ av maskin, lokaler och anställda är det viktigt att se på finansieringslösningar.

Du kan till exempel kontakta ett företag som Grenke för att se vad som är möjligt att göra. De är ju experter på att ta fram finansieringslösningar för små såväl som stora företag. Det enda du behöver göra är att förklara vad ditt mål är och så kan du få vettiga förslag.

Det här kan faktiskt vara mycket klokare än att försöka sig på ett smslån utan UC där du inte får någon som helst vägledning för hur du ska hantera kapitalet. Dessutom kan du ju behöva en mycket större investering för att komma igång på allvar.

Om du ska jobba med personal behöver du ha koll på HR

När det handlar om att dra igång en verksamhet med personal så finns det mycket att sätta sig in i. Du bör ha god koll på HR och om du inte har det ska du se på tjänster som Wndy som gör detta mycket enklare för dig. Det är viktigt att få ett gott stöd så att du hanterar personalfrågor på rätt sätt från start. Det kan spara dig en massa onödigt bekymmer i starten såväl som längre fram.

jobba med planering
Ni jobbar som ett team men personal är personal!

Kommer ditt projekt att hålla som bolag?

Om vi ser på statistik för konkurser i Sverige så tycks det faktiskt gå i en positiv riktning. Det är färre bolag än vanligt som måste läggas ner. Fast statistik över bolag som går i konkurs är ju inte det viktigaste för dig. När du vill avgöra om det kommer att bära eller brista så måste du få rätt råd.

Du har en affärsplan som du delar med kreditgivare och andra som kan vara intresserade av att investera i ditt projekt. Men innan du ens börjar se på möjligheten till investeringar ska du be någon som är expert på företagande att se på din plan.

Att starta ett eget bolag kan inte ses som ditt första val för att tjäna pengar snabbt och enkelt. Det här är snarare ett beslut du fattar för att du ser att du har det underlag som krävs för att lyckas. Det kan vara så att du redan nu säljer dina tjänster på låg flamma eller att du jobbar som anställd med det som du inser att du kan göra själv.

I båda fallen så är det viktigt att förstå skillnader mellan att göra något som hobby eller som anställd och att driva ett eget bolag. Här kan en person som är expert på företagande vara en stor hjälp för dig med insikter om vilka frågor som kommer att uppstå. På så vis kan du rätta till din affärsplan så att du får en bättre start.

Gör något som du brinner för!

Sist men inte minst så ska det sägas att det alltid är en bättre utgångspunkt att göra något som känns rätt både i magen och hjärtat. När du sysslar med det som du brinner för så är chansen att du lyckas mycket större än om du bara gör det hela för pengarna.

När du själv tror starkt på något så känns det. Du kommer också att ha motiveringen som krävs för att orka ånga på uppför backen som alltid är ett faktum när du drar igång ett nytt bolag.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.