Farligt många privatlån i Sverige!

Jag hörde nyligen en intervju med Tino Sanandaji där han pratade om skulder i Sverige. Tino har ju blivit uppmärksammad som forskare i nationalekonomi med rätt så skarpa ekonomiska kommentarer vad gäller Sverige och invandring. I intervjun som jag lägger in härunder så pratar Tino om den svenska skuldsättningen och ger siffror som är minst sagt hårresande.

Tinos bok Tio tusen miljarder: Skuldkalaset och den förträngda baksmällan finns på Bokus här.
Du kan också läsa mer om ekonomin i Europa i Tinos bok EU och de globala obalanserna som finns här.

Det är inte statsskulden som växer utan hushållens. Det här får en massa konsekvenser för privatskulder på elvatusen miljarder betyder att det finns stor känslighet för ränteförändringar och prisras.

Ska du ta lån med tanke på den låga räntan?

Om du just nu funderar på att ta ett större lån för att räntan är så låg så är du inte ensam. För några dagar sedan så gick min mamma på husvisning. Hon och hennes man funderade på att köpa en mindre lägenhet i samma område för att flytta från huset.

Det blev en budgivning utan dess like. Mamma berättade att det inte var riktigt klokt och att hon undrade var alla får pengarna från. Svaret är förstås lån. Det går att låna och buda upp priser till nivåer som är helt galna.

Så för den som just nu vill sälja en lägenhet i områden där efterfrågan är stor så är den låga räntan en ren välsignelse. Det kan bli en budgivning som slutar i ett helt fantastiskt pris. Men för den som just nu vill köpa och ta ett bolån så kan det innebära en stor risk.

Krismedvetenheten är låg

Tino Sanandaji säger att krismedvetenheten är låg. Stor fokus ligger på att det går bra för Sverige då man ser på statsskulden som är så låg. Som han själv säger “ladorna är fulla“. Men om den egna ladan är byggd på en skuld som inte klarar av en ränteförändring eller något annat som påverkar privatekonomi så står den inte stadigt.

smslån
Stopp! Ska du verkligen ta ett lån?!

Ska vi lyssna på Tino?

Jag tycker att vi ska lyssna på Tino och andra ekonomer som varnar för lånen inom den privata sektorn. Det finns en hel del att lära sig av det som de säger. Du kan applicera informationen på din egen ekonomi för att fatta rätt beslut. Fundera lite på hur ditt ekonomiska läge ser ut och om du verkligen ska ta ett maximalt lån just nu för att få den där bostaden som hägrar så.

Mindre lån är mycket dyra

Nu kanske du tänker att du ändå inte ska ta något bolån. Ditt smslån med betalningsanmärkning är inte till för att toppa bolånet och få bostaden utan för något annat som att fixa bilen. Det vi måste vara medvetna om är att mikrolån är otroligt dyra. Detta trots regler om räntetak. Den här typen av lån kan verka som enkla och det särskilt om du har ekonomin för att ta ett snabblån.

Jag tror att det är viktigt att funderar lite på hur det ser ut i Sverige och hur det påverkar din ekonomi just nu och i framtiden. Om du tänker igen saken en gång till så kanske du inte hoppar på det där snabblånet och du kanske inte budar upp priset på bostaden som du vill köpa.

Här är intervjun med Tino:

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.