Vem vinner på det kontantfria samhället?

Redan 2018 varnade Handelsrådet om att vi snart är ett kontantlöst samhälle. Diskussionen om att lämna fiatpengarna bakom oss och övergå till virtuella betalningar är inte ny. Men idag får vi allt säga att de flesta kan se hur ett liv med kreditkort, mobil- och nätbetalningar skulle kunna se ut.

Fast vem är det som vinner på det kontantfria samhället? Är det du, staten, de stora företagen eller kanske helt andra intressenter?

Vi vill ha kontantfria lösningar

Innan vi börjar slänga ut pekpinnar mot globalister och vår regering för nuvarande utveckling mot ett kontantfritt samhälle måste vi vara ärliga med oss själva. För visst är det så att du har åtminstone ett kreditkort? Du väljer noga ut bra kreditkort för att få bättre priser online, spara när du tankar och ha möjlighet till ett större lån då det behövs.

Det här är fördelar som de kontantfria systemen har att erbjuda dig. Kanske har du också investerat i kryptovalutor och tjänat en hacka. Det hade du inte kunnat göra om det hade varit förbjudet i Sverige att handla med Bitcoin och andra kryptovalutor som inte finns på riktigt.

Och du är inte ensam. Många svenskar ser det som en självklarhet att det ska gå att betala med kort i butiken, på macken och givetvis online. Samma kort ska kunna användas precis överallt på ett säkert sätt. Med BankID kan du spela på spelsajter utan att ens skapa ett konto.

Det kontantlösa samhället är snabbt och smidigt. Så vi kan se tydligt att en stor intressegrupp är vi som faktiskt kan se fördelarna med att slippa kontanter i många sammanhang. Men betyder det att vi är villiga att helt släppa kontanterna?

Staten vinner på kontroll

Om kontanterna försvinner kommer Staten att ha den stora fördelen att de ser precis alla transaktioner som sker. Det kommer inte att gå att gömma pengar i madrassen för ålderns höst. Oavsett om du spenderar eller sparar blir det genomskinligt.

Undantaget är förstås kryptovalutasystemen och dessa tycker inte Staten särskilt mycket om. De är ju mycket svåra att kontrollera och det krävs kontroll för att inga skattepengar ska gå förlorade. Staten vinner kontroll och insikt och vi förlorar den personliga integritet som blir möjlig med kontanter.

En säkrare tillvaro på jobbet

Den som jobbar som busschaufför eller på en utsatt plats där det är lätt att bli utsatt för rån vinner förstås på ett samhälle där det är meningslöst att hota en person som inte har några kontanter att tillgå. Det blir mycket svårare att stjäla pengar då allting syns i det virtuella systemet.

Det här kan ge trygghet och är också en anledning till varför bussbolag kan omfamna det kontantfria samhället. Under pandemin 2020 såg man bland annat att stängda dörrar framtill ledde till att fler plankade. Just plankningar kanske blir svåra att undvika även om det inte ska betalas med pengar. Men tryggheten blir i varje fall större för de som kör bussarna.

Stora företag och deras inflytande

Det kan tyckas som att stora företag inte borde bry sig så mycket om de får betalt med kontanter eller via nätlösningar. Men det är klart att även stora företag kan se fördelar med att slippa hålla ordning på kontanter.

Liksom Staten får företag bättre kontroll över vad anställda sysslar med då det inte går att lägga slantar under bordet. Kanske kan nya system utan kontanter också leda till att de riktigt stora bolagen dealar sig till fördelar som bara märks om man går in och gräver lite i statistiken för systemen.

Förklädda mutor lär inte försvinna bara för att kontanterna gör det. Trots att ett kontantfritt samhälle borde vara svårare att forcera på detta vis kan det ju tänkas att ökad kontroll och betyder nya intressanta vägar för större inflytande.

Jaha, det var några tankar omkring detta. Kommentera gärna med din synpunkt på vem som är vinnare i en kontantfri värld!

10 000 - 600 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2,95%-29,95%
• Löptid: Upp till 15 år
• Utbetalning: Direkt

Lendo är ett väl etablerat varumärke i Sverige. Det här är en kredittjänst som hjälper dig till det bästa lånet för dig. Du kan få hjälp med skuldsanering med samlingslån och så kan du jämföra olika erbjudanden. Lendo samarbetar med 35 olika kreditgivare. Det kostar inget extra att låta Lendo hjälpa dig med ditt lån. Både lånesumma och lånetid är flexibelt och dessutom kan du snabbt få ut lånet när det blir beviljat.

Ja, men Lendo gör bara en UC kontroll för att få förslag från många aktörer. Ibland kan en aktör lägga till en kreditupplysning från Bisnode. Men det är ju inget som registreras med UC.

Det går att få lån med betalningsanmärning med Lendo på upp till 150 000 kronor. Det finns vissa krav för detta till exempel att du ska ha varit skuldfri hos Kronofogden under 6 månaders tid. Det är förstås de banker och kreditgivare som jobbar med Lendo som bestämmer om du kan få ett lån med betalningsmärkning eller inte. Det kan Lendo inte påverka.

Det här beror på den kreditgivare du bestämmer dig för. Du får se på förslagen för att veta vilken räntesats det blir för ditt lån.

1 000 - 20 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 53.2% – 89 %
• Löptid: 1 – 12 månader
• Utbetalning: 1 dag

Monetti är ett lånbolag som kan hjälpa dig med snabblån utan UC. Deras största lån ligger på 20 000 kronor och du ska betala tillbaka på 1, 6 eller 12 månader. Monetti grundades 2006 och är ett välkänt namn. Det kostar inget att anöka om lån utan UC från denna kreditgivare och du får svar på din ansökan snabbt.
Monetti har det som kallas för Flexilån som du kan ändra innan betalningstiden är över. Deras support finns på plats varje dag.


Det här är en högkostnadskredit. Du riskerar en betalningsanmärkning om du inte kan betala tillbaka hela din skuld. Vänd dig till budget- och skuldrådgivning på din kommun. Du finner kontaktuppgifter på hallåkonsument.se

Nej, Monettis lån är utan UC. De tar sin kreditupplysning med Bisnode.

Det beror på lån och kan vara 1, 6 eller 12 månader.

Det är Folkefinansgruppen som står bakom Monetti. Det betyder att de är godkända av Finansinspektionen.

Du kan få lån med Monetti samma dag om det är en vardag och då görs utbetalningen på eftermiddagen. Annars är det för det mesta nästa bankdag som gäller för utbetalning.

Det tillkommer 60 kronor i avgift om du blir försenad med din inbetalning av lån.

Ja, du ska använda bankID för att få lånet och det måste vara mobilt bankID.

Ja, för vissa kunder är det möjligt att ha flera Monetti lån samtidigt.

1 000 - 500 000 Kr

Lånebelopp

• Åldersgräns: 18 år
• Ränta från: 2.99% – 29.9%
• Löptid: 1-15 år
• Utbetalning: 1-3 dagar

Zmarta är en stor hjälp för dig som vill få bästa lånet just nu. Du lägger in en ansökan och får sedan de bästa förslagen. Använd denna jämförande tjänst för att ta ett privatlån eller ett företagslån. Det hela fungerar snabbt online. Zmartas tjänst spar dig tid och pengar. Du jämför och väljer det lån som passar dig bäst!

Det är Zmarta Group som står bakom jämförande låntjänsten Zmarta. De har flera läntjänster i länder som Sverige, Finland och Norge. Zmarta AB har kontor i Stockholm, Jönköping, Oslo och Helsingfors med över 300 merarbetare.

Ja, Zmarta gör 1 kreditupplysning med UC.

Du kan få erbjudanden från upp till 35 kreditgivare med Zmartas tjänst.

Tjänsten är gratis. Det är när du tar ett lån som du får kostnader.

Zmarta bolån är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa dig med räntebetyg på ditt bolån. Med detta kan du se hur du kan förbättra ditt bolån. Du kan ansöka om lånelöfte och få svar från flera kreditgivare. Det går också att utöka bolån med Zmarta såväl som att ordna med samlingslån.

Zmarta hjälper dig att jämföra kostnader för lån, försäkringar, el och mer.

Med en ansökan får du svar från många långivare på samma tid som det hade tagit att få information från en kreditgivare. Är det en vanlig vardag kan det betyda att du har all information du behöver inom någon timme eller två.

Du skickar in ansökan om privatlån, företagslån, huslån, billån eller annat. Därefter väntar du på att få svar från Zmarta från de långivare som är aktuella. Det görs en UC-koll per ansökan.

Det beror på det lån som du söker. Det finns kreditgivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Det här är inget som Zmarta rår över.

Vi Zmarta kan du få företagslån på upp till 5 miljoner kronor!